Victimele traumelor in familie

0
451
traume familie

In timp ce exista nenumarate victime ale traumelor care isi amintesc foarte usor ceea ce le-a cauzat durerea de care sufera, exista alte victime care sufera de stari de anxietate extraordinare fara vreun motiv anume, ori de cate ori se afla intr-o situatie aparent inofensiva – o camera din casa bunicilor, de exemplu. In mod clar, acolo sigur au avut loc unele evenimente misterioasee, dar cu toate acestea nu exista amintiri despre ceea ce s-ar fi putut intampla in trecut.

Situatiile de abuz in familie nu se intampla in izolare. Nu este vorba nici de ghinion, nici nu este vina victimelor traumelor din acea familie. Abuzurile si traumele au loc intr-o cultura universala a abuzurilor. Asta este ceva care s-a transmis din generatie in generatie, si nu ai cum sa scapi de asta, decat daca faci ceva in acest sens. Fie te ridici in picioare ca victima si spui drept ceea ce ti s-a intamplat, fara a tine in tine trauma, fie esti un om abuziv care esti internat intr-un centru specializat unde vei primi tratament si ajutor.

In timp ce batjocoritorul este, cu siguranta, responsabil de actiunile sale, exista si alti membri ai familiei care tin asta doar pentru ei, din jena sau de teama sa nu li se intample si lor asta. Acum ca societatea in care traim recunoaste, in sfarsit, aceasta problema atat de mare cu care ne confruntam tot mai mult, o familie trebuie sa preia responsabilitatea si sa nu lase doar pe victima sa ia deciziile legate de situatia sa.

Abuzul infloreste intr-o familie in care parintii insisi cresc intr-un mediu abuziv. O victima isi da seama, de cele mai multe ori, ca persoana de care a fost abuzata s-a confruntat in copilarie cu aceleasi probleme. Dar, hai sa nu facem din asta o obisnuinta sau o chestiune ereditara, ca sa spunem asa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here