Stii totul despre lentilele de contact?

0
341

Lentilele de contact sunt mici meniscuri din material plastic care sunt aplicate pe cornee, de care sunt separate printr-un film lacrimal foarte subtire. Acestea pot avea rol optic sau therapeutic.

Este indicat sa faceti o vizita medicului oftalmolog inainte de a alege lentilele de contact deoarece acestea sunt contraindicate in cazul persoanelor cu infectii cronice, daca aveti ochiul uscat moderat spre sever sau daca sunt expuse la praf si impuritati in exces. De asemenea, trebuie sa se tina cont de faptul ca purtarea lentilelor de contact necesita ingrijiri speciale la nivelul ochiului si pot aparea diferite afectiuni patologice in care sunt contraindicate lentilele. Doctorul va indica diametrul, raza de curbura si tipul de lentile de contact dupa acest consult.

Igiena reprezinta o problema importanta pentru mentinerea si prelungirea folosirii lentilelor de contact. Mainile vor fi spalate inaintea folosirii lor, iar ochiul curatat cu atentie. Trebuie tinut cont ca unghiile lungi pot deteriora lentila, iar machiajul se va face mai putin abundent. Lentilele se vor cuarata cu ajutorul solutiilor de intretinere, iar pastrarea lor, in recipiente speciale.

Lentilele de contact au fost create in scop medical, dar din ratiuni estetice. Asadar, cei care au nevoie de ochelari, dar nu vor sa ii mai poarte, pot sa opteze pentru inlocuirea lor cu lentilele de contact in anumite conditii, dupa consultarea medicului specialist. Acum ne referim strict la lentilele medicale, nu la cele colorate sau cosmetice, care tin mai degraba de dorinta de schimbare a culorii irisului.

Fata de ochelari lentilele de contact ofera o luminozitate sporita, camp vizual largit si un aspect estetic placut. Dintre dezavantajele pe care purtarea lentilelor de contact le creeaza, se pot numara aparitia unor complicatii, intretinere riguroasa, implica o buna manualitate si, nu in ultimul rand, costul acestora si al intretinerii lor este relativ ridicat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here