Stii ce sunt viespile parazitoide?

0
626

Viespile parazitoide  isi depun ouale in interiorul altor insecte, loc de unde aceste larve pot sa se hraneasca din interior. Suna cumplit, insa acestea sunt foarte comune.

Modul de viata al acestor viespi poate parea un pic mai ciudat. Aceste insecte care isi depun ouale pe corpul altor animale ar putea sa le descrie pe aceste insecte ca fiind cel mai divers grup de animale de pe Pamant. Se pare ca natura iubeste animalele care “joaca murdar”.

Se pare ca, in foarte multe cazuri, insectele in care sunt depuse aceste oua, sunt inca in viata in momentul in care larvele incep sa le manance pe dinauntru. Insecta gazda nu reprezinta nimic altceva pentru viespi decat o camara vie plina de alimente proaspete. In momentul in care larvele sunt gata sa iasa, aceastea ucid gazda de obicei. Pana ca acest lucru sa se intample, aceastea sunt dependente de gazda lor pentru ca aceasta reprezinta o sursa de hrana dar si protectie.

Acest stil de viata are si un nume neobisnuit. Viespile nu sunt neaparat paraziti, cum ar fi teniile, deoarece acestea nu au o regula in a-si ucide gazda. Insa, acestea nu-si vor ucide gazda la fel de repede precum o face un pradator. Actiunea acestor insecte se afla undeva la mijloc, iar de aceea poarta numele de “parazitoide”.

Ei infecteaza o serie de mici creaturi, de la insecte sociale, cum ar fi furnicile sau albinele, pana la muste sau omizi. Toti acesti parazitoizi sunt specializati in a ataca o singura specie de gazda, care se afla intr-un anumit stadiu al ciclului de viata. Aceasta “specializare” a dat nastere unei mari diversitati de parazitoizi.

Estimarile cu privire la speciile parazitoide variaza foarte mult: cele mai multe sunt de dimensiuni mici, astfel incat raman foarte multe astfel de specii inca nedescoperite, insa unii cercetatori banuiesc ca ar exista undeva la doua milioane de astfel de insecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here