Sablarea

0
897
Sablare
Sablare

Atunci cand incepi sa te gandesti la varietatea de locuri de munca din lume, oferta mare destul de mica: profesor, doctor, avocat. Daca nu, poti sa vinzi la un magazin mixt. Insa, nu prea ai de unde sa alegi, nu? Termini un liceu sau o facultate si tot nu poti sa faci nimic. Poate ca nu ar trebui sa alegi “Filosofia” ca specializare la facultate, daca tot vrei un loc de munca – sincer, cati filosofi poate sa produca lumea? Si cati credeti ca vor castiga destul de bine, incat sa se poata intretina singuri si sa duca o viata buna? De aceea, in aceasta postare m-am gandit sa vorbesc despre cateva meserii si locuri de munca la care nu avem tendinta sa ne gandim atunci cand incercam sa ne orientam in viitor, din oarecare motiv.

De exemplu, sablator. Sablarea este actiunea de a curata, netezi sau sa faca mata suprafata unor piese metalice cu ajutorul unui jet de nisip care este improscat cu aer comprimat. Sablarea mai are ca aplicatii satinarea, ecruisarea (adica modificarea proprietatilor metalelor sau a aliajelor prin deformarea la rece) si sablarea decorativa. M-am uitat pe www.sablam-tot.ro ca sa aflu mai exact ce implica aceasta meserie. Tipurile de curatare prin sablare cuprind curatarea / sablarea cu gheata carbonica (jante auto, matrite etc), sablarea cu nisip sau cu diferite materiale abrazive (indepartarea de graffiti, restaurari fatade etc), sablarea cu bicarbonat de sodiu (curatare lemn, sticla etc), curatarea cu abur uscat (instrumente medicale, spatii de depozitare etc), hidrosablarea, hidrocuratarea si spalarile grele (ghene de gunoi, sisteme de exhaustare etc).

In ce consta, mai exact, acestea? De exemplu, sablarea cu gheata carbonica, datorita proprietatilor sale de curatare si a faptului ca gheata carbonica este ecologica si necoroziva, este considera o metoda revolutionara in domeniul lucrarilor de sablare. Peletii de gheata carbonica ating temperatura de – 79 de grace Celsius. Ca urmare a socului termic, depunerile se contracta, se crapa si se pot desprinde strat cu strat de pe suprafata pe care se doreste a fi curatata.

Sablarea cu bicarbonat de sodiu este folosita doarece granulele de bicarbonat de sodiu au o duritate mai mica comparativ cu alte materiale abrazive, precum nisipul. Ca rezultat, impactul asupra materialului este mai redus. Acest tip de sablare este recomandat pentru restaurarea si sablarea unor suprafete mai delicate, ca sticla. Sablarea cu nisip este utilizata deoarece are un pret mai mic, in comparatie cu alte metode folosite in acest scop. Sablarea abraziva face uz de materiale mai dure si cu o tenacitate ridicata pentru a ajuta la curatarea depunerilor consistente. La fel ca in cazul altor metode, procesul sta in propulsarea de particule direct pe suprafata obiectelor care se doresc curatate, folosindu-se viteze foarte mari. Materialele abrazive sunt folosite pentru prelucrarea suprafetei pieselor de metal, sticla, minerale si altele. Cel mai des utilizat material abraziv este nisipul, insa se pot folosi si alte tipuri de materiale abrazive.

Ce parere aveti despre acest loc de munca? Poate nu e chiar meseria pe care o doresti dupa ce ai terminat sase ani de medicina, insa este cu siguranta un loc de munca demn in cazul in care ai alte studii terminate. Si nu cred ca se castiga prea prost.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here