Rasismul in America

0
738

Din oarecare motiv, in 2015, rasismul, homofobia, xenofobia, sexismul, antisemitismul inca mai exista – si nu ma refer doar la Romania, unde multe dintre acestea sunt inca acceptate, ci in in vest. Dintre toate tarile, Statele Unite, tara la care ne asteptam cel mai putin, fiind tara tuturor posibilitator, a visului american, a sanselor egale, se confrunta foarte des cu aceste probleme. Dintre toate acestea, doresc sa vorbesc despre rasism in aceasta postare, in urma unui videoclip pe care o actrita de 16 ani, devenita cunoscuta in urma aparitiei in primul film din seria “The Hunger Games” l-a realizat pentru un proiect.

In acest clip, Amandla Stenberg critica vedetele albe pentru ca folosesc cultura neagra in incercarea de a obtine atentie. Printre vedetele criticate se numara Katy Perry pentru folosirea de “cornrows” (frizura cu codite impletite in spic) si a cuvintelor “ebonics” (dialect folosit de afro-americani) in piesa “This Is How We Do”, Madonna pentru faptul ca a purtat un grill peste dinti, dansul twerk folosit de Miley Cyrus sau influentele hip hop din piesa “Shake It Off” a lui Taylor Swift, Stenberg considerand ca acestea folosesc cultura neagra fara sa o inteleaga si doar pentru profit.

Mesajul ei nu a fost ignorat de catre media si public, fiind considerata ignoranta de unii, in timp ce altii au apreciat-o pentru ca a spus adevarul. Din pacate, sunt de acord cu prima categorie. Caucazienii au fost acuzati inca din anii 1950 ca au furat muzica rock’n’roll de la afro-americani, existand adesea persoane de culoare – nu neaparat mai multe, insa mai vocale – care nu au fost de acord cu folosirea culturii si traditiilor africane de catre caucazieni; ironic, asta imi miroase a rasism.

Daca am schimba “cornrows” si “Katy Perry” cu “par lung, blond” si “Beyonce”, propozitia ar suna incredibil de rasist. Din pacate, afro-americanii au fost atat de marcati de rasismul la care au fost supusi atat de mult timp, incat nu e surprinzator ca vor sa-si apare traditiile si sunt deranjati in momentul in care observa ca inca nu au sanse egale intotdeauna si sunt priviti cu suspiciune de unii oameni de pe strada sau ofiteri de politie – ei  nu sunt priviti cu ochi buni, insa lucrurile, muzica, traditiile lor sunt apreciate. Rasismul se manifesta in multe forme, insa folosirea anumitor elemente ca semn de stima nu este unul dintre ele.

Un alt lucru pe care vreau sa-l subliniez este faptul ca aceasta semi-actrita vede toate lucrurile care au aparut in cultura neagra ca fiind parte a culturii lor. Tin s-o anunt ca twerkingul si grill-urile nu reprezinta cultura neagra, cel putin nu intr-o lumina buna, chiar foarte multi afro-americani declarand ca sunt deranjati de astfel de lucruri, indiferent daca le realizeaza o persoana alba sau neagra.

Solutia nu este insa aceasta segreare a culturilor pe care o doresc unii, ci folosirea melanjului care reiese din combinarea culturilor diferite, mai ales in Statele Unite, o tara atat de diversa.просмотр гостей вконтакте разводполучить кредитную карту без справок и поручителейslot oyunlar? oynaslot oyna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here