Poate fi creierul nostru plin

0
354
creier

Creierul este cu adevarat o minune. O biblioteca aparent fara sfarsit, a carei rafturi pot gazdui amintirile noastre cele mai de pret, precum si cunostintele pe care le-am asimilat in decursul vietii. Dar, exista oare un punct in care acesta ajunge la capacitatea maxima? Cu alte cuvinte, poate fi creierul “plin”?

Raspunsul este in mod surpinzator nu, pentru ca, creierul nostru este mult mai sofisticat si complicat decat asta. Un nou studiu arata ca informatiile vechi din creier sunt “impinse” pentru a face loc unor noi amintiri, care abia se formeaza.

Studiile comportamentale anterioare au aratat ca asimilarea unor noi informatii poate conduce la uitare, creierul nostru nu poate sa proceseze prea multe informatii. Dar in acest studiu, cercetatorii au demonstrat, pentru prima data, cum apare acest efect asupra creierului.

Experimentul

Autorii acestui studiu au investigat ce se intampla la nivelul creierului atunci cand incercam sa ne amintim informatii care sunt foarte asemanatoare cu ceea ce stim deja. Acesta este un lucru foarte important, deoarece informatiile asemanatoare sunt mult mai probabil sa interfereze cu cunostintele existente, iar acest lucru ar insemna sa asimilam informatii fara insa a avea vreo utilitate pentru noi.

Acestia au examinat ce se intampla la nivelul creierului cand incercam sa ne amintim o memorie “tinta”, dar si care este reactia activitatii cerebrale atunci cand incercam sa ne amintim ceva asemanator. Cercetatorii au descoperit ca, activitatea creierului pentru o memorie- tinta, a inregistrat o crestere. Intre timp, activitatea cerebrala pentru memoriile curente a inregistrat o scadere.

Un numar foarte mic de oameni este capabil sa-si aminteasca fiecare detaliu al vietii lor- acest lucru poarta numele de sindromul hyperthymestic. Daca amintirea este prevazuta cu o data, acestia sunt capabili sa spuna, cu exactitate, tot ce au facut in acea zi. Desi poate suna ca un lucru minunat pentru multi dintre noi, aceasta capacitate de retinere a detaliilor poate fi destul de apasatoare pentru acestia.

In fine, cu totii ne dorim ca, in creierul nostru sa existe un mecanism care sa poata inlocui informatiile care nu mai sunt necesare pentru noi, cu altele mai noi, care ar putea sa ne fie mult mai utile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here