Plantele pot simti durere

0
357

Totul de pe fata pamantului are viata. Doar pentru ca unele lucruri au o forma diferita fata de ceea pe care o avem noi, si au procese biologice diferite de ale noastre, acest lucru nu inseamna ca aceste vietati nu au constiinta sau ca nu au capacitatea de a gandi, a simti si de a reactiona.

Daca ai spune cuiva ca plantele pot sa simta durere, e posibil ca acestia sa creada ca esti nebun, insa adevarul este ca o multime de cercetari au fost efectuate de oamenii de stiinta pe plante, iar o mare parte din aceste studii arata in mod clar stilul in care plantele au unele abilitati remarcabile de a reactiona sau de a simti lumea din jurul lor. Unii biologi, specializati pe studiul plantelor, insista ca sunt capabile de inteligenta proprie si pot sa invete, sa retina anumite lucruri si sa reactioneze la acestea. Asa ca nu e nimic deplasat ca cercetatorii sa afirme ca acestea pot simti durerea. De asemenea, exista o multime de studii care arata ca plantele pot invata din experientele lor.

Ce spun studiile

Michael Pollan, cercetator in domeniu, declara ca plantele au capacitatea de a aduna toate datele senzoriale care actioneaza asupra lor zi de zi, dupa care adopta un comportament adecvat, ca si raspuns fata de ceea ce au primit. Si pot sa faca aceste lucruri fara a avea creier, iar acest lucru este uimitor, deoarece oamenii sunt de parere ca este nevoie de creier pentru a procesa informatiile.

De asemenea, plantele raspund si la anestezice. Ce e mai remarcabil insa, este ca plantele sunt capabile sa produca anumite substante care sunt anestezice pentru noi, oamenii. Toate aceste lucruri sunt fascinante, insa o multime de oameni de stiinta sunt reticienti fata de ideea ca plantele sunt capabile de a simti durere. Pe de alta parte, exista o multime de oameni de stiinta care cred cu tarie in acest lucru.

Nu exista nicio indoiala ca plantele poseda inteligenta, insa, depinde de fiecare cum vede definitia inteligentei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here