Organizatiile anti-cannabis gresesc din nou

0
373
cannabis

Un studiu recent zguduie ideile celor anti-cannabis, care sustin ca marijuana este responsabila pentru episoadele psihotice in cazul adolescentilor. Asa cum era de asteptat, nu este cazul. Ne pare rau fata de oamenii anti-cannabis, dar stiinta castiga din nou.

Dupa cum se dovedeste, studiul realizat de catre Center for Brain and Cognitive Development, Department of Psychological Sciences, Birkbeck, Universitatea din Londra, Universitatea Oxford si Leeds, au demonstrat ca, desi exista o legatura intre consumul de marijuana si episoadele psihotice, nu cannabis-ul este cauza acestor episoade. Prin analiza asupra unui grup de 4800 de gemeni, studiul a ajuns la concluzia ca daca un adolescent a fumat cannabis sau a avut un episod psihotic de vreun fel, niciunul nu a fost provocat de celalalt.

Factorii de mediu responsabili pentru episoadele psihotice

Ceea ce au descoperit cercetatorii consta in faptul ca exista numerosi factori de mediu- de la saracie la intimidare- care conduc atat la consumul de marijuana, cat si la episoade psihotice. Practic, aceiasi factori de mediu care conduc adolescentii sa fumeze iarba, sunt aceeasi care duc la apartia episoadelor psihotice. Acest studiu este foarte important, deoarece este un alt caz de miscare anti-cannabis care foloseste corelatii false pentru a trage in jos consumul de cannabis. Corelatia nu reprezinta cauzalitatea.

Daca stam bine si ne gandim, corelatia chiar are sens. Adolescentii care se afla in situatii socio-economice proaste sau in medii sociale rele, vor avea o tendinta de a se indrepta spre marijuana, ca o cale de a trece mai usor peste situatia problematica in care se afla. Aceleasi conditii determina persoanele adulte sa foloseasca medicamente anti-depresive, dar si alte produse farmaceutice. Miscarea anti-cannabis pierde teren in propaganda lor, determinand parintii sa creada ca marijuana este responsabila pentru anumite evenimente nefericite din viata copiilor lor. Unele persoane prefera sa consume cannabis, decat sa se trateze cu medicamente, asa ca de ce trebuie sa blamam adolescentii care fac acelasi lucru?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here