Nevoia unor sedinte psihoterapeutice pentru copii

0
65
psihart.ro

In multe tari, sedintele cu psihologul sunt o nevoie absoluta, recomandate cel putin odata in fiecare an. Spre exemplu, sesiunile de evaluare psihologica la care participa si copiii si parintiii sunt practicate frecvent – chiar din simpla dorinta de a se asigura ca nu exista nici un fel de probleme. Cati dintre parintii romani merg cu copiii la psiholog chiar si atunci cand simptomele lipsesc, doar pentru a se asigura ca acestia sunt sanatosi din punct de vedere psihic si ca nu sunt supusi niciunei afectiuni?

Daca esti parinte si inca nu te-ai gandit la acest aspect, poate ar trebui sa reconsideri asta. Chiar si atunci cand copilul doarme si viseaza urat, iar asta se intampla in mod repetat ar trebui sa iei masuri. Somnul este foarte important, iar cauzele pentru care este unul intrerupt pot fi numeroase. Ca sa nu se transpuna mai tarziu in viata de zi cu zi, solicita ajutorului unui psiholog cu experienta.

Ce aspecte au in vedere sedintele de evaluare psihologica pentru copii?

Pentru ca lucrurile sa decurga cat mai eficient si productiv, inainte de toate, procesul terapeutic vizeaza o evaluare psihologica ce implica atat copiii, cat si parintii acestuia. Conteaza foarte mult sa existe deschidere fata de terapeut pentru buna rezolvare a fiecarei situatii. Spre exemplu, specialistii unei clinici din Bucuresti despre care poti afla date complete pe psihart.ro, propun acest tip de evaluare, care presupune maximum 5 sedinte.

Ce au in vedere testele respective?  Ei bine, in principiu acestea urmaresc evaluarea dinamicii familiale, a capacitatilor cognitive si neurocognitive, coeficientului de inteligenta, dezvoltarea la nivel motric si psihomotric, limbajul, abilitatile sociale, personalitatea, stilul de invatare si motivatia scolara etc.

Per ansamblu, se folosesc chestionare pentru a stabili toate aceste aspecte, aplicate parintilor. Copiii trebuie sa rezolve anumite teste, care la fel urmaresc obtinerea unui raspuns pentru a continua cu sedintele in mod productiv.

Cand ar trebui sa te ingrijorezi, ca parinte, pentru copilul tau?

Nici un simptom de  neliniste nu ar trebui ignorat. Copiii sunt deosebit de sensibili, ceea ce inseamna ca trebuie sa li se acorde o atentie corespunzatoare. Sunt semnale de alarma numeroase aspecte. Spre exemplu, ar trebui sa te ingrijorezi daca observi ca cel mic nu mai mananca, nu reuseste sa adoarma, se teme sa stea singur, nu reuseste sa se integreze in nici un grup, nu socializeaza cu colegii, nu se deschide fata de tine, evita sa te priveasca, este retras.

Nu numai tacerea copilui indica o problema. Chiar si atunci cand acesta este prea activ ar trebui sa soliciti ajutorul unui specialist. Spre exemplu, agresivitatea ar putea sa iti indice o situatie cu care cel mic nu se simte confortabil. Este modul sau de a se exprima si se intampla la fel ca in cazul actiunilor repetitive.

Mai ales daca are ticuri ar trebui sa iti pui anumite semne de intrebare. Stii ca acestea iti spun de fapt ca sanatatea emotionala a copilului nu este cea mai stabila? Nu omite deci nici un semn de ingrijorare si programeaza o examinare pentru a determina cauza problemei.

Sunt numeroase simptome pe care parintii in general nu le iau in considerare, iar rezultatele se vad abia mai tarziu cand situatia deja se complica. Desigur ca si atunci pot fi luate masuri, insa de preferat este sa fie prevenite decat tratate astfel de nereguli. Este un subiect destul de complex, ce nu poate fi in fapt cuprins in cateva randuri. Daca doresti sa afli mai multe pe aceasta tema intra pe psihart.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here