Vor fi masinile autonome interzise pe drumurile publice?

0
381

Marii producatori auto sustin ca viitorul apartine masinilor care se conduc singure, insa acestea au fost implicate in mai multe accidente in etapa in care au fost testate.

Patru din cele 48 de masini autonome existente, au fost implicate in ultimile opt luni, pe drumurile publice din California, in o serie de accidente, declara Departamentul de Stat de Autovehicule.

Agentia a inceput eliberarea autorizatiilor pentru testarea vehiculelor autonome, in septembrie 2014. Trei dintre aceste masini autonome au apartinut gigantului Google, si a patra apartine furnizorului de componente Delphi. Ambele firme au negat ca vehiculele lor au fost de vina. Detaliile cu privire la accidentele de masina raman confidentiale, conform legislatiei din California.

Cu toate acestea, Google a declarat ca masinile sale autonome nu au fost cauza accidentelor si ca majoritatea accidentelor minore au fost implicate de coliziuni din spate.

Un purtator de cuvant a declarat ca prioritatea acestora este, in primul rand, siguranta, iar de la inceputul acestui program, de acum sase ani, au fost rulati aproape un milion de kilometri pe aceste masini autonome, atat pe autostrazi, cat si pe strazile oraselor, fara a cauza insa, niciun accident.

Delphi sustine ca, in momentul impactului, vehiculul era stationat la o intersectie de drumuri si ca era pe modul de conducere manual. Un raport al politiei indica faptul ca, vina accidentului pica celui de-al doilea vehicul, nu lui Delphi, iar nimeni nu a fost ranit.

O sursa anonima a declarat presei ca doua dintre accidente au avut loc in timp ce erau conduse de soferi „adevarati”, toate cele patru masini implicate in accident avand viteza foarte mica.

Chris Urmson, director al programului Google „self-drive”, a scris pe blogul sau ca masinile Google au fost implicate in 11 accidente de cand acest proiect exista. Niciun accident nu a fost provocat de vreo masina Google.

Totusi, mai multi membri ai societatii civile atrag atentia asupra pericolului reprezentat de autoturismele autonome si solicita interzicerea lor pe drumurile publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here