Lumina ne poate ajuta memoria

0
543
lumina

Iti mai amintestii ce ai mancat saptamana trecuta la pranz? Nici eu, dar nu e nevoie sa ne ne facem griji in aceasta privinta. Este ceva obisnuit sa uitam anumite lucruri, insa viata poate fi mult mai grea pentru cei care au dezvoltat un fel de amnezie fie de la un prejudiciu traumatizant adus creierului, stres sau o afectiiune neurologica, cum ar fi Alzheimerul. Insa, ce se intampla cu aceste amintiri “pierdute”? Folosind soareci cu amnezie ca model, oamenii de stiinta au reusit sa descopere mai multe despre natura memoriei.

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezbatut daca amnezia poate fi raspunzatoare pentru amintirile pierdute din cauza deteriorarii unor celule cerebrale specifice, sau daca cei suferinzi sunt in imposibilitatea de a-si aminti anumite lucruri din cauza unui blocaj al memoriei.

Asadar, oamenii de stiinta au introdus amnezie soarecilor cu ajutorul unui antibiotic. In scopul de a afla daca o amintire poate fi recuperata, acestia au folosit tehnologia optogenetica. Acest tip de tehnologie arata ca amintirile pot fi recuperate cu ajutorul luminii, pentru ca activeaza anumite proteine atasate de neuroni. Asadar, folosind o lumina albastra, la care aceasta proteina este sensibila, cercetatorii au reusit sa activeze neuronii asociati ccu o amintire initiala.

Timp de decenii, majoritatea expertilor in stiinte neuronale au crezut ca amintirile sunt depozitate in sinapse – conexiunile dintre celulele creierului, denumite neuroni -, iar acestea sunt distruse de maladia Alzheimer.

Rezultatele experimentului au constat in faptul ca exista procese diferite care controleaza stilul in care amintirile sunt stocate si apoi, readuse in atentie. Administrarea solutiei de antibiotic a oprit anumite sinapse. Cercetatorii au incercat sa readuca amintirile folosind un stimul emotional, insa nu au reusit deoarece acest proces este imposibil fara o sinteza a proteinelor.

Experiemntul concluzioneaza ca in cadrul amneziei retrograde, memoriile mai vechi nu au cum sa se stearga din creier, insa se pot pierde si devin mai greu de “accesat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here