fbpx
Blog Business

Cat de importanta este experienta de brand pentru orice business

Ideea de la care pornim acest articol este ca experienta de brand nu este acelasi lucru cu experienta consumatorului. Acestea fac, intr-adevar, parte din brandingul unui business in general, insa sunt doua concepte diferite.

Iar astazi iti vorbim despre brand experience si cat de importanta este aceasta pentru relatia ta ca business cu clientii sau posibilii clienti.

Ce este brand experience

Vom folosi expresia brand experience in loc de experienta de brand, pentru ca unele expresii chiar suna mai bine in engleza.

Brand experience inseamna toate impresiile pe care cei care intra in contact intr-un fel sau altul cu afacerea ta le au despre aceasta, fie ca vorbim despre o reclama vazuta la TV sau pe internet, sau campanii care se desfasoara pe o perioada mai lunga de timp sau lansari de produse.

Aceasta inseamna toata perceptia pe care un consumator o are inainte, in timpul si dupa ce a avut o interactiune cu afacerea ta. Gandeste-te, de exemplu, la Jacobs si la reclamele sale in care aburul de cafea ii invita pe cei din jur sa ia loc la masa si sa savureze o bautura cu cafeina. Acea reclama poate iti sare in minte ori de cate ori vezi aburi. Asta inseamna sa creezi o experienta de brand in mintea consumatorilor.

Diferenta dintre brand experience si user experience este ca cea din urma se concentreaza pe interactiunea pe care publicul o are cu brandul tau atunci cand vine vorba despre website, social media si serviciul cu clientii.

Cum imparti brand experience pe categorii

Brand experience se imparte in 4 mari categorii de care sa te ingrijesti atunci cand vrei sa lasi o impresie buna in mintea clientilor sau a oricui a interactionat catusi de putin cu brandul tau.

1. Perceptia

Iar cand spunem perceptie ne referim atat la partea vizuala si auditiva, cat si la cea tactila. Asa cum un miros sau un gust te pot trimite direct in copilarie, in casa bunicilor, la fel si auzul unui sunet dintr-o reclama sau culorile unui logo te duc cu gandul la un produs sau un brand anume.

2. Participare

Sau engagement, poti sa ii spui cum iti e mai usor. Atunci cand oamenii au o experienta buna cu un brand, este mai probabil sa interactioneze cu acesta atunci cand vine vorba de reviews pe care sa le lase in online, recomandari catre prieteni si familie si interactiune cu postarile din social media.

3. Personalizare

Campaniile generale de marketing au un impact asupra celor la care ajung, insa gandeste-te sa personalizezi din cand in cand cel putin campaniile de email marketing si vei vedea ca rezultatele nu vor inceta sa apara!

4. Prioritizare

Intotdeauna exista lucruri pe care iti doresti sa le prioritizezi versus lucruri care pot fi lasate si pe mai tarziu. De aceea trebuie sa alegi informatia pe care vrei sa o prioritizezi, cui sa o transmiti si ce beneficii oferi cu ajutorul acesteia.

Cum creezi o experienta de brand pozitiva

Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare si, mai mult decat atat, acestea difera in functie de fiecare brand in parte, asa ca orice citesti in articolul acesta trebuie adaptat specificului afacerii tale si stilului de comunicare de pana acum.

1. Atingi nevoile oamenilor

Gandeste-te daca cu ajutorul postarilor din social media ajungi sa atingi nevoile celor care te urmaresc sau ajung la tine prin intermediul unei reclame. Incearca sa gasesti gapuri daca sunt si sa le acoperi cu informatiile necesare. Astfel te vei apropia de public si le vei oferi o experienta buna.

2. Identifica zonele de imbunatatit

Odata ce ai urmarit nevoile celor din audienta, poti sa gasesti zonele pe care sa le imbunatatesti – fie ca vorbim despre reclame, postari in social media, email marketing – si incepe sa lucrezi la o strategie care sa se adreseze in acest sens.

3. Masoara rezultatele

Odata ce ai inceput sa faci imbunatatiri, poti sa incepi sa masori si rezultatele pe care acestea ti le aduc, pentru a sti in ce directie sa iti canalizezi eforturile pe mai departe. Asta daca tot vorbeam despre prioritizare si cum imparti aceste nevoi de imbunatatiri in mai multe directii intr-o anumita perioada de timp.

A oferi o buna experienta de brand inseamna a transforma clientii care doar au interactionat cu tine in mediul online sau offline si care ajung sa fie fideli brandului tau.

Ideal ar fi ca fiecare interactiune cu brandul sa fie una pozitiva si sa nu te bazezi pe ideea ca si reclama negativa e tot reclama, deoarece iti faci singur mai mult rau avand aceasta mentalitate. 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net