Israelitii nu au incredere in Obama

0
515

Potrivit unui raport, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, nu a reusit sa ii convinga pe cei din Israel ca intelegerea administratiei sale care va fi incheiata cu Teheranul va impiedica ca acest stat sa devina o importanta putere nucleara. 48,5% din populatie au declarat ca acesta afacere propusa a fost o amenintare la existenta Israelului, in timp ce altii 22% au declarat ca nu, potrivit unui sondaj realizat lunile trecute. Restul populatiei a declarat ca nu se pot imparti intre cele doua declaratii.

In momentul in care au fost intrebati daca au incredere in presedintele Barak Obama si ca acesta va mentine securitatea statului Israel, 44,5% au declarat ca nu au incredere in acest lucru iar 21,9% cred in puterea pe care presedintele o are. Restul populatiei s-a abtinut sau au raspuns cu o fraza in ebraica “kacha-kacha” adica “asa si asa”. Doar 7,4% dintre cei care au participat la sondaj au declarat ca ar sfatui prim-ministrul Benjamin Netanyahu sa accepte acordul nuclear iranian asa cum este.

In schimb, 46,3% dintre acestia sunt de parere ca premierul ar trebui sa puna presiune pe presedintele Obama, in mod discret, pentru ca acesta sa nu inlature sanctiunile Teheranului pana cand nu sunt indeplinite conditiile Occidentului; 15,6% sustin ca Israelul ar trebui sa sa opuna acestei intelegeri; 9,2% declara ca va fi o lovitura militara impotriva Iranului iar 21,6% au declarat ori ca nu stiu despre ce este vorba ori ca nu au nicio opinie fata de acest lucru pentru ca nu au suficiente cunostinte in ceea ce priveste detaliile acordului.

Acordul nuclear

Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, a fost primit ca un erou la Teheran de iranienii care au sarbatorit in strada incheierea unui acord cadru cu Occidentul privind programul nuclear al Iranului. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a numit aceasta intelegere ca fiind una “istorica”, insa aliatul Washingtonului, Israelul, a jurat sa blocheze acordul pe care il considera o amenintare existentiala pentru statul israelian.

De asemenea, Barack Obamaca a mai sustinut ca Iranul trebuie sa inceteze sa ameninte Israelul si sa nu se mai implice in conflictele din Orientul Mijlociu, separand rolul Teheranului de acordul de principiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here