Gheizerele Geysir si Strokkur

0
986
gheizer
gheizer

Geysir si Strokkur se fala intr-o zona cu circa 50 de izvoare fierbinti ce se aud clocotind in subteran, ca un vuiet infundat. Acestea se caracterizeaza prin euptia continua a unui jet de apa, fierbinte, ce creste pana la o inaltime de 60 de metri. In cele din urma o coloana de abur fierbinte tasneste suierand asurzitor, dupa care se asterne un nou moment de liniste.

In acelasi mod functiona si gheizerul Geysir in anii 1930, pe atunci principalul punct de atractie turistica a Islandei. Astazi turistii pot admira reprezentatiile pe care un gheizer de dimensiuni mai mici le ofera- Strokkur, care tasneste la aproximativ 10 minute, aruncand in aer o coloana de apa fierbinte inalta de aproape 22 de metri.

Geysir a devenit un punct de admiratie turistica imediat dupa ce si-a primit numele, in anul 1647, in acea vreme Geysir avand o activitate zilnica. In jurul anului 1800, acesta avea activitate de mai multe ori pe zi, iar la un moment dat a erupt de 14 ori in numai 24 de ore.  Acesta s-a stins insa in anul 1907 si a ramas in acest fel de aproape 30 de ani. De asemenea, in anul 1935 eurptiile sale au fost induse artificial, extragandu-se putina apa si scazand astfel presiunea de dedesubt.

In Islanada exista aproximativ 3000 de astfel de izvoare fierbinti, vulcani noroiosi si gheizere. Printre ele se afla si cratere noroioase sulfuroase de la Namaskard, in nord, unde turistii trebuie sa acorde o atentie deosebita locului in care pastesc pentru a nu se arde la talpi.

O manifestare impresionanta a activitatii continue din zona a avut loc la 14 noiembrie 1963, cand un nor inalt de 3600 de metri a tasnit in largul coastelor sudice ale Islandei. De altfel, nu era vorba de un ghiezer, ci de nasterea unei noi insule- Surtsey- o Islanda in miniatura, aceasta insula formandu-se din resturile unei eruptii vulcanice submarine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here