FILM: Marțianul – Lupta dintre viață și moarte pe Marte

0
1097
Film, martianul

Marți, 29 septembrie 2015, ODEON Cineplex a organizat prima difuzare pentru presă a filmului Marțianul, în regia lui Ridley Scott. Filmul este o adaptare a romanului scris de Andy Weir și îl are în prim plan pe cosmonautul Mark Watney, jucat de actorul Matt Damon, și aventura sa pe Planeta Roșie.

Premisa filmului e destul de simplă: din cauza unei furtuni violente și neprevăzute pe Marte, colegii lui Mark îl cred mort și pleacă fără el. Când acesta se trezește și realizează situația în care e, în loc să dispere, se motivează să supraviețuiască până când va sosi următoarea misiune cu echipaj uman.

Finalul este unul fericit, însă pe parcursul filmului nu știi dacă Mark va supraviețui sau nu mediului marțian. De fiecare dată când găsește o soluție pentru o problemă, apare o altă problemă, și mai gravă. Când totul pare că e bine, o explozie neașteptată îi va nărui toate speranțele și îi va forța pe cei de la NASA să accelereze planurile de salvare, ignorând unele măsuri de securitate, lucru care nu face decât să înrăutățească situația. Soluția salvatoare apare din cel mai neașteptat loc: de la un adversar al NASA, care nu are nici o obligație să-i ajute.
Recunosc că mă așteptam să existe multe inconsistențe cu legile fizicii și nu numai, dar, după cum am aflat după vizionarea filmului, Andy Weir s-a documentat foarte mult în acest aspect când a scris romanul, iar Ridley Scott a colaborat cu cei de la NASA pentru a se asigura că filmul nu este pură ficțiune.

Deși centrul atenției ne este îndreptat spre Mark și supraviețuirea lui pe Marte, filmul ne prezintă și agenția spațială NASA și în special angajații ei. Chiar dacă Mark demonstrează o voință puternică și o ingenuitate foarte mare, toate eforturile lui ar fi fost în zadar dacă nu ar fi câțiva angajați ai NASA care să-i facă pe restul să se gândească mai mult la salvarea lui Mark decât la pierderile financiare sau personale.

Au fost persoane care și-au pus viața și cariera la bătaie doar pentru a-i oferi lui Mark șansa să se întoarcă acasă în siguranță. Iar cooperarea agenției adversare a venit ca un bonus la acest lucru, care ne arată că atuci când e necesar, vechi inamici pot colabora pentru a realiza ceva măreț.

Filmul este o dramă, însă asta nu-l împiedică pe Mark să ne facă să zâmbim destul de des. Prin intermediul jurnalului video pe care îl ține cât timp este pe Marte, observam că nu se demoralizează ușor și că își folosește simțul umorului pentru a coopta cu ideea că sunt puține șanse să părăsească planeta roșie în viață.
Marțianul este un film care trebuie văzut. Dar, dacă ați citit cartea în prealabil, ar trebui să știți că multe scene, unele chiar importante sau care explică anumite lucruri, lipsesc în totalitate. Dar acest lucru nu vă va împiedica să vă bucurați de un fim excelent, chiar o capodoperă, aș putea zice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here