fbpx
Blog SEO

Ce buget sa investesc in SEO?

Iata o intrebare la care multi business owneri cauta un raspuns: ce buget sa investesc in SEO. Raspunsul, pe cat de simplu pare, pe atat de complicat este. Complicat pentru ca nu exista unul universal valabil, care sa se potriveasca tuturor business-urilor din toate domeniile active sau care urmeaza sa fie active in Romania.

Raspunsul la aceasta intrebare este specific fiecarei afaceri in parte si trebuie sa derive din alte trei intrebari care sa lamureasca parte a dilemei. Care sunt acestea, vei afla in randurile de mai jos. Noteaza-le pe o foaie, apoi raspunde la ele si ia decizii in ceea ce priveste bugetul de SEO pe care sa il aloci pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp.

3 intrebari la care sa iti raspunzi cand vine vorba despre SEO

Primul lucru de care trebuie sa tii cont este ca rezultatele strategiei si a campaniilor SEO se vad in timp. Intotdeauna sa ai asta in minte atunci cand te gandesti sa faci o investitie cat de mica in acest domeniu.

1. Cum arata o poveste SEO de succes?

Prima intrebare din cele trei suna asa: Cum arata, din punctul tau de vedere, o campanie SEO de succes?

Scopul final al campaniilor SEO este traficul pe site si vanzarile. Stabileste-ti etape scurte de timp si gandeste-te: cate comenzi pot sa onorez in x perioada de timp? Cat personal am pentru a se ocupa de aceste comenzi?

In functie de aceste intrebari trebuie sa gandesti si strategia SEO in asa fel incat sa iti aduca numarul de comenzi pe care le poti onora intr-un mod in care sa nu se lase cu plangeri sau incetinirea onorarii acestora din care pot reiesi pierderi a clientilor sau posibililor clienti.

Cum arata povestea ta din timpul campaniilor SEO si de dupa? Iti place cum arata? Ce eforturi depui in acest sens?

2. Ce resurse materiale ai sa investesti in SEO de lunga durata?

Dupa cum spuneam, pentru a-si face vazute efectele, SEO trebuie sa fie ingrijit pe o perioadă mai lunga de timp. Reclamele platite isi ”fac efectul” in o saptamana-doua, pe cand SEO in cateva luni chiar.

Gandeste-te care este bugetul pe care poti sa il aloci pentru SEO pentru o perioada mai lunga de timp, buget care pe moment doar se consuma si nu aduce un return of investment. Acesta din urma are nevoie de timp pentru a-si face simtita prezenta prin intermediul SEO.

Raspunde-ti la intrebarea: ce buget doresc sa aloc constant pret de cateva luni pentru SEO? De cati bani pot sa ma lipsesc pentru o perioada pana cand voi vedea rezultatele campaniilor?

3. Cu cine doresc sa colaborez pentru partea de SEO?

Aceasta este cea de-a treia intrebare la care sa iti raspunzi atunci cand vine vorba despre SEO. Raspunsurile sunt trei la numar, iar noi iti vom spune avantajele si dezavantajele fiecaruia.

  • Persoana in-house: a angaja o persoana in-house in departamentul de marketing inseamna un efort financiar mai mare si trebuie gandit doar daca vrei sa investesti in aceasta parte cel putin doi ani pentru a deveni sustenabil. Aceasta persoana insa trebuie sa fie dedicata doar SEO si nu si altor divizii ale departamentului de marketing – cu acestea trebuie doar sa fie intr-o colaborare continua. Un om bun la toate nu va excela in nicio directie, asa ca ia si acest lucru in considerare.
  • Freelancer: un freelancer te poate ajuta cu partea de SEO daca esti la inceput. Asta pentru ca el are mai multi clienti deodata, iar pe masura ce workload-ul devine mai mare, va trebui la randul sau sa externalizeze servicii pentru a putea face fata. Acesta trebuie sa fie intr-o comunicare continua cu restul echipei tale de comunicare pentru a se alinia strategiei de implementat.
  • Agentie: a colabora cu agentie pentru SEO inseamna a avea la indemana o reteta care deja functioneaza, bazata pe experienta acestora. Mai mult decat atat, vei avea o echipa deja formata care sa se ocupe de business-ul tau si care colaboreaza de o perioada buna de timp, astfel incat blocajele vor fi mai rar intalnite. Daca angajezi o agentie doar pentru partea de SEO, echipa dedicata tie va trebui sa tina si ea legatura cu echipa de comunicare pe care o ai in-house pentru a se alinia demersurilor acesteia. Agentia te poate ajuta chiar daca esti la inceput cu strategia pentru SEO sau deja ai cateva luni sau ani in spate. In plus, o perspectiva din afara este bine venita.

E greu sa spunem care este varianta perfecta de colaborare, avand in vedere ca trebuie luate atatea detalii in calcul. Gandeste-te, masoara, pune pe hartie. Noi suntem aici sa iti venim in ajutor daca ai nevoie de consultanta si implementare pe partea SEO! 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net