Erbicidarea si ce trebuie sa stii despre asta

0
194
erbicidare

erbicidare

Pentru cei care detin o livada, chiar daca nu una foarte extinsa (inca) trebuie spus ca erbicidarea este un pas important. Se poate observa cum buruienile isi fac aparitia si sunt greu de tinut sub control. Din fericire, exista erbicide care ajuta la acest proces. Alegerea tipului de erbicid va tine seama de actiunea pe care o doreste cel in cauza, precum si de tipul de pomi pe care ii are in vedere.

Cum evolutia pietii acesteia a dus la studii aprofundate si la gasirea unor solutii cat mai optime, la ora actuala clasa de erbicid total este una cu multiple avantaje. Spre exemplu la unele tipuri de pomi erbicidele sunt usor de suportat si aici merita amintit marul sau parul. Insa specialistii spun despre pomii tineri ca au sistemul radicular prea la suprafata in primii 2 sau pana la 3 ani si indiferent de soi sunt mai sensibili la erbicidare. Asta nu inseamna ca erbicidul nu este bun, ci ca pomul este tanar si manifesta sensibilitate oricum.

De asemenea, trebuie sa se tina cont de timpul propice de erbicidare si de urmarea clara a instructiunilor, pentru ca efectele sa fie vizibile.

Iata care sunt alte aspecte de luat in seama despre aceasta metoda si de ce nu trebuie vazuta ca fiind una de desconsiderat:

  • Unele erbicide sunt sub forma de praf. Acestea trebuie diluate insa sunt usor de folosit. Acestea se amesteca cu apa treptat, dupa care cu o cantitate mai mare, dispusa deja in pulverizator. Astfel se evita lipsa de omogenizare. In cazul celor lichide, nu mai este necesar decat amestecul direct cu cantitatea de apa mentionata pe etichete.
  • Erbicidarea are loc de regula in primavara si toamna. Situatiile sunt insa diferite, fapt pentru care si pe timp de vara se poate recurge la aceasta metoda. Trebuie spus ca se impun anumite conditii: de preferat sa fie dimineata sau seara, sa nu bata vantul, cu o temperatura in aer de maximum 22 de grade si o minima de 5.

Mentiuni despre utilizarea de erbicide

Fiind substante mai mult sau mai putin toxice, acestea au nevoie de manipulare speciala, de folosire cu atentie si de depozitare responsabila. Trebuie sa existe o baza de informatie atunci cand se procura astfel de produse, care este actiunea si la ce plante se indica, precum si care este doza recomandata.

Se recomanda ca aplicarea de erbicid sa aiba loc preventiv inainte ca buruienile sa isi faca loc sau chiar cand acestea sunt deja la 10 pana la 15 cm inaltime. Perioada la care se aplica erbicidul face parte din lista de instructiuni ce trebuie consultate cu atentie.

De asemejea, specialistii mentioneaza ca folosirea de erbicide ar trebui insotita de jalonare. Acest lucru va permite orientarea utilizatorului, pentru a nu exista fasii de pamant unde s-a erbicidat si se suprapune actiunea, ori locuri unde nu s-a atins cu solutie.

O atentie deosebita se acorda si culturii, rotatiei acesteia, precum si la soiurile ce sunt mai sensibile. Pentru ca erbicidul sa fie eficient este necesar sa se respecte si conditiile de mediu unde se aplica.