Descopera sculpturile naturii din desertul Utah

0
913
stanca
stanca

Sute de arcade si mii de pilastri de piatra decoreaza desertul din Utah intr-un curcubeu de culori. Peisajul stancos si pustiu din sud- estul statului american Utah seamana cu suprafata unei planete din filmele Sci-Fi. Arcadele modelate de piatra, sculptate in toate formele si dimensiunile imaginabile, se inalta pe toata intinderea desertului.

Mai uimitoare sunt insa cele aproape 200 de arcade, tot din piatra, care dau numele intregii zone. Landscape Arch este cea mai lunga arcada naturala a lumii- o panglica de piatra, cu o grosime de 1,8 metri, care se intinde pe 89 de metri intre doua stanci masive.

Eye of the Whale este o deschidere alungita sub o stanca uriasa. Cea mai deosebita este Delicate Arch, nesustinuta de nicio stanca, avand forma literei „U” intors, cu bratele usor evazate si este situat la marginea unui amfiteatru natural. The Dark Angel, un stalp de piatra neagra inalt de 38 de metri, domina zona numita Devil’s Gardens, iar Tower of Babel este o lespede de roca striata de 150 de metri.

Aceste sculpturi ale naturii sunt constiuite din gresie- fragmente de cuart cimentat intre ele cu carbonat de calciu sau cu silice si acoperite cu compusi de fier ce confera rocii culorile ei variate. Sub presiunea rocii de deasupra, sarea se deplaseaza spre zonele mai slaabe si, landul sau, aplica o preiune asupra acestora

In regiunea arcadelor, sarea aflata in miscare a antrenat ridicarea gresiei, fisurand-o si intinzand-o si astfel creand sute de crapaturi paralele, de aproximativ 3-6 metri latime.

Aceasta regiune din Utah este supranumita si tinutul stancilor rosii, dar in semidesertul ei, in care vegetatia lasa dezgolite majoritatea rocilor, sunt prezente aproape toate nuantele. Unele formatiuni sunt acoperite cu un strat lucios de minerale, asa numitul  „lac de desert”, care a ramas dupa evaporarea apei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here