Delicii de lux din Tara Soarelui Rasare

0
774

Cunoscuta si sub numele de Tara Soarelui Rasare, Japonia este o tara a carei cultura si traditii ne fascineaza si ne impresioneaza de fiecare data cand intram in contact cu acestea. Ca urmare a stilului de viata sanatos, armonios si echilbrat, japonezii sunt printre cei mai longevivii oameni de pe planeta: in anul 2016, peste 32 000 de japonezi au implinit deja varsta de 100 de ani.

Arhipeleagul japonez este format din peste patru mii de insule care, se spune, s-au format din picaturile de apa oceanica ce cadeau de pe sulita zeului Isanagi.

O insula este, practic, varful unui munte aflat sub ape.

Astfel, ea se supune ritmurilor pamantului, iar contactul permanent cu apa si cerul o fac extrem de sensibila. Intr-adevar, exista o relatie dinamica intre fiecare molecula de aer si aer care ar putea apartine oceanului si tot ceea ce se petrece in mediul exterior.

Japonezii considera ca apartin unui regat solar, deoarece imparatul lor este descendentul divin al Zeitei Soarelui Amaterasu O Mikami. Amataresu, fiind supranumita si “Marea Zeita Stralucitoare a Cerului” era atat de frumoasa, incat zeii au hotarat sa o urce pe Scara Cerului, unde sa ramana pentru totdeauna, iar stralucirea ei solara sa apartina vesnic Pamantului.

Din aceste motive, in Japonia a fost indelungat practicata adoratia soarelui.

De asemenea, Japonia, fiind denumita de straini “Tara Soarelui Rasare”, a adoptat ca emblema soarele pentru drapelul national. Soarele era adorat la fel ca si focul, prin ceremonii speciale. In japoneza, ideograma hi poate insemna atat soare, cat si foc.

Focul nu era folosit doar pentru a pregati mancarea si a incalzi locuintele, ci era prin el insusi o ofranda adusa zeilor. Focul avea si un rol purificator in China si Japonia, existand credinta ca spiritele celor decedati pot fi prefacute si trimise in lumea cealalta prin foc.

Armonie si eleganta

Aceasta frumoasa legenda si descriere a Tarii Soarelui Rasare ne-a fost oferita de Adrian Vasilache, in cartea sa, “Ghidul practicantului de AIKIDO”

AIKIDO este o arta martiala japoneza in care nu exista atacul in sens tehnic, el fiind conceput pentru a fi utilizat doar ca mijloc defensiv. Cele trei kanji din compunerea cuvantului AI – KI – DO inseamna,  pe scurt “vocea armoniei energiilor”  sau “calea armoniei energiilor”.

Scopul Aikido-ului este implinirea fiintei umane in tot ceea ce comporta cunoasterea de sine, a celor din jur si a universului, armonia cu propria fiinta, cu cei din jur, cu natura, respect pentru dragoste si om, pentru traditii, cultura si pace.

Aikido este o arta martiala care se distinge clar dintre celelalte arte prin faptul ca nu are competitie, ca nu exista campioni. Exista doar o singura competitie si anume cea cu tine insuti. Principiul de baza care defineste aceasta arta este armonia: armonia cu tine insuti si armonia cu cei din jurul tau

Traditii culinare din bucataria japoneza traditionala

Japonia ne fascineaza intotdeauna prin cultura sa inedita, prin frumusetea si maretia peisajelor, prin traditiile si gastronomia simpla si sanatoasa.

Documentele istorice ne indica o vechime a acestei tari de aproximativ doua milenii si jumatate, o istorie invaluita de ritualuri si traditii milenare, de povestiri si legende cu imparati, samurai si gheise.

In ceea ce priveste bucataria japoneza traditionala, si aici traditiile s-au pastrat si transmis cu strictete. Bucataria japoneza traditionala pune pe primul loc orezul, care este, de altfel, ingredientul preferat al acestui popor de peste 2000 de ani. Urmeaza apoi peștele si alte produse marine, zarzavaturile si legumele.

Abundenta produselor marine in apele care inconjoara Japonia și religia budista, care este impotriva uciderii animalelor, au facut ca japonezii sa foloseasca produse de origine animala (carne si grasimi animale) in cantitati mai reduse.

Deserturile traditionale japoneze au si ele la baza orezul si faina de orez. Unul din aceste deserturi, cu o reteta traditionala care depaseste 500 de ani vechime, este desertul moti.

Moti sunt un fel de prajiturele din mochigome, o varietate de orez lipicios japonez, pasta de fasole rosie, umplute cu diverse compozitii si combinatii pe baza de fructe si nuci si chiar ciocolata.

Reteta acestui preparat este simpla, insa necesita atentie si un tratament special. Moti este un desert fara gluten, contine putine calorii si are o baza redusa de proteine si de grasimi. Daca esti vegan, Moti poate fi unul din deserturile tale preferate, deoarece nu contine ingrediente de origine animala.

Moti: un desert de care sa te indragostesti

In zilele noastra, prepararea desertului japonez Moti se face respectand tehnicile traditionale si, aspectul cel mai important, ingredientele utilizate sunt 100% naturale. Motiko, producatorii acestui desert unic si exceptional, folosesc umpluturi si combinatii fine: afine de padure, capsune, ceai verde japonez, mango, mar verde, portocala rosie, alune, banane cu ciocolata, fistic si struguri.

Toate calitatile gustative ale desertului Moti pot fi simtite cu adevarat doar dupa decongelare, cand acesta devine moale, dar elastic. De aceea, acest desert de lux japonez se pastreaza la o temperatura optima de -18 ° C si este vandut sub forma congelata. Timpul ideal pentru a savura din plin gustul acestui desert este de 15 minute dupa cumpararea lui.

In cazul in care circumstantele nu permit acest lucru, este recomandat de a pastra desertul la o temperatura nu mai inalta de 7 grade, maxim 24 de ore.

Colectia de deserturi japoneze de lux de la Motiko sunt o incantare pentru privire si papilele gustative. Le gasesti in Bucuresti, in brand shop-ul Motiko din AFI Palace Cotroceni sau la standul Motiko din Park Lake Mall, localizat in imediata vecinatate a Parcului Titan.

Moti este precum Japonia: o tara misterioasa, calda, stralucitoare, cu traditii culturale unice si fascinante, care nu pot fi intelese imediat si de oricine. De care te poti indragosti iremediabil …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here