De ce arhitectii nu mai deseneaza?

0
559

Stau si ma gandesc ce s-ar fi intamplat cu lumea daca nu si-ar fi facut simtita prezenta arhitectii in vietile noastre? Unde am fi locuit? Cum ar fi aratat casele noastre?

Pe cat de important este acest domeniu al arhitecturii, pe atat mi se pare de misterios si greu de imaginat. Trebuie sa fi mult prea talentat sa iti iei o foaie si un creion si sa te duci pe teren, sa faci masuratori, sa analizezi diverse cladiri, sa tii cont de cerintele diversilor clienti care sunt care de care mai complicate si pur si simplu sa le aplici pe hartie.

Recent, discutam cu un amic care imi povestea ca arhitectii nu mai sunt ce au fost odata si ca munca lor s-a usurata o data cu aparitia diferitelor programe pe calculator care practic muncesc in locul lor.

Nu prea mi-a venit sa cred, asa ca am dat un search pe Google, unde l-am descoperit pe Michael Neatu. Acesta este un tanar arhitect si antreprenor care a terminat facultatea de arhitectura in 2012 la la Birmingham City University si care acum ofera cursuri online de desen arhitectural tuturor celor interesati si pasionati de acest domeniu, dar mai cu seama arhitectilor in devenire (sau celor care dresc sa-si perfectioneze abilitatile de desen, viziune in spatiu etc), ilustratorilor si graficienilor.

Pe Freehand Arhitecture am gasit  informatii gratuite si detaliate, insotite de o serie de tutoriale despre conceptia lui Michael referitoare la modul in care desenul arhitectural trebuie inteles, predat si asimilat. Chiar daca arhitectura nu este domeniul meu forte iar desen arhitectural nu o sa fac prea curand, am fost curios sa citesc sfaturile pe care acesta le da cititorilor sai.

Mai mare mi-a fost mirarea cand am constatat ca toate aceste lucruri pe care Michael le prezinta pe site, pe care cu siguranta le-a dobandit de-a lungul timpului, dupa mult timp de munca si exercitiu, toate sunt GRATUITE, la indemna oricui este interesat sa invete sa devina un arhitect de succes, sa isi completeze lipsurile pe care le are si de ce nu sa avanseze catre un job mai bun, mai bine platit.

Asadar, prin simpla abonare la newsletterul din site va confera posibilitatea de a studia gratuit un ebook conceput de Michael Neatu pentru o cat mai completa informare a tuturor celor care doresc sa exceleze in desenul arhitectural.

Tot pe Freehand Arhitecture am gasit raspunsul la intrebarea mea: “De ce arhitectii nu mai deseneaza?”. Se pare ca da, intr-adevar arhitectii nu mai desenezea din cauza ca au aparut programe pe calculator care sunt foarte la moda pentru proiectare iar CAD este unul dintre ele; multi arhitecti traiesc cu iluzia ca programele care au aparut iti pot rezolva absolute toate problemele de design, de la ideile initiale la prezentare finala si deoarece nu se mai preda nicaieri o metoda de desen architectural care e contemporana cu cerintele curente ale locului de munca.

Cu toate acestea insa, arhitecti faimosi ca Michael Graves au zis in nenumarate randuri ca toate ideile relevante de arhitectura provin din imagini pe care le-a conturat intai in minte, apoi pe foaie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here