Cultura de capsuni este profitabila daca este corect ingrijita

0
62
capsuni PepinieraMoara.ro

Fie ca doresti sa scoti ceva bani din stolonii de capsuni plantati sau doar doresti calitate pentru fructe bine coapte, trebuie sa stii ca aceasta cultura are nevoie de ingrijire corespunzatoare. Stiai ca aceasta trebuie si inlocuita la un anumit interval de timp? Iata mai multe despre acest subiect.

Pentru a readuce la viata cultura de capsuni aceasta trebuie inlocuita sau poate fi indepartata planta mama, intinerind plantatia prin a lasa stolonul in locul ei. Procedura de inlocuire a capsunului se impune la intervale mari de timp, intre 4 si 5 ani. In orice caz, vor fi si semne care indica ca este nevoie de o masura de acest gen – recolta putina, cu fructe mici, frunzele pot fi si ele de mici dimensiuni, cu tulpina lemnificata.

Alte recomandari

Daca vei achizitiona stoloni de capsuni de la cei avizati, din pepiniere, cu siguranta ca vei primi si informatiile necesare despre plantare si intretinere. Specialistii spun spre exemplu ca este benefic pentru o cultura de capsuni sa fie mutata la un moment dat. Schimbarea locatiei tine de rotatia culturilor, teorie confirmata ca ajuta la productie.

Capsunul se planteaza pe teren unde inainte a fost poate lucerna, varza, trifoi, cartofi si se dezvolta de asemenea bine pe teren unde ani inainte au existat ceapa, usturoi sau fasole. Combinatii care nu sunt benefice se refera la mutarea acestei culturi acolo unde inainte au fost cereale, mazare, rosii sau sfecla.

Conform recomandarilor stolonii se planteaza in mod ideal in toamna. In primavara se verifica radacina pentru ca procesul de inghet-dezghet poate afecta intr-atat incat sa impinga radacina la suprafata, iar stolonii ajung sa moara. Urmand acest plan, in primavara se va recurge doar la completari de stoloni.

Maximizare de productie capsuni

In primul rand, se valorifica o cultura de capsuni prin alegerea unui soi prielnic solului din zona. Spre exemplu la PepinieraMoara.ro optiunile de stoloni se refera la soiuri deja cunoscute care dau randament.

Vor mai conta:

  • Terenul, de preferat plan, usor in panta, fara exces de apa. De evitat este excesul de salinitate, aspect la care stolonul de capsuni este sensibil.
  • Revenirea la cultura de capsuni pe un teren se poate face dupa 3 ani minim.
  • Din punct de vedere al fertilizarii se aplica metode suplimentare in anul de rod. Exista numeroase variante de fertilizari foliare. Pentru a alege corect recomandarea specialistilor este de a aplica regula continutului in raport cu faza de crestere a plantei.
  • Mulcirea este obligatorie. In caz contrar, particule de pamant adera la fruct si nu se vor indeparta la spalat. Acest procedeu se poate realiza in mod ideal cu paie din cereale, asezate sub tufa in strat gros de 5-7 cm. Folia de plastic poate fi o alternativa, dar de preferat sa fie asezata dupa irigare, care sa pastreaze in sol umiditate.

Eforturile sunt in cele din urma rasplatite cu fructe gustoase si aspectuoase. Afla mai multe informatii pretioase de la cei care iti furnizeaza materialul saditor.