Copiii si religia

0
482

Copiii, cu parinti religiosi, dau dovada de un comportament mai educat fata de alti copiii, sustine o noua cercetare din domeniu care analizeaza efectele religiei asupra dezvoltarii copiilor mici. Cu toate acestea, se pare ca exista un conflict care isi face aparitia atunci cand parintii isi ”desfasoara” activitatea relgiosa la ei acasa.

John Bartowski, un sociolog de la Universitatea de Stat din Mississippi, impreuna cu colegii sai, au intrebat parintii si invatatorii a mai mult de 16,000 de copii- cea mai mare parte a lor fiind de clasa intai, cu scopul de a evalua cat de mult control de sine au crezut ca au copiii lor, cat de des au dat dovada de un comportament bun sau rau dar si cat de bine lucreaza cu colegii lor.

Astfel, oamenii de stiinta au comparat rezultatele obtinute cu declaratia parintilor care sustineau cat de des participa acestia la ceremoniile religioase dar si cat de des au vorbit despre relgie cu copiii lor.

Copiii, a caror parinti participa in mod regulat la serviciile religioase- in special in cazul ambilor parinti- si au vorbit cu copiii lor despre religie, au fost descrisi ca fiind mai cuminiti si ca au o capacitate de auto-control mai eficienta fata de copiii care sunt crescuti de parinti non-religiosi.

Insa, atunci cand parintii aveau discutii in contradictie pe subiectul religiei, copiii au fost mai predispusi sa aiba parte de unele probleme. ”Religia poate rani in cazul in care credinta devine o sursa de conflict sau o sursa de tensiune in cadrul familiei.”- a declarat Bartkowski.

De ce e benefica religia?

Bartkowski este de parere ca religia poate fi benefica pentru copii din mai multe motive. In primul rand, seriviciile religioase ofera sprijin social pentru parinti, iar acest lucru poate contribui la imbunatatirea abilitatilor parentale. In al doilea rand, tipurile de valori si norme care circula in congregatiile religioase au tendinta de a reprezenta un sacrificiu de familie. Bartkowski este de parere ca ”religia este extrem de importanta in sculptarea modului in care parintii se refera la copiii lor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here