fbpx
Marketing

Statistici din c-commerce pe care poate nu le stiai

C-commerce – sau conversational commerce – castiga din ce in ce mai mult spatiu in viata oamenilor cu varste curpinse intre 16 si 64 de ani, arata multe studii in domeniu.

Majoritatea persoanelor folosesc internetul de pe smartphones, iar social media a devenit atractia cea mai mare, deoarece acolo gasesti de toate: de la vesti de la cei dragi, la stiri si cumparaturi. Toate intr-un singur loc.

Ca business, trebuie sa stii sa profiti de toate posibilitatile pe care retelele de socializare ti le pun la indemana atat pentru a-ti stabiliza imaginea brand-ului, cat si pentru a vinde mai mult.

Conceptul c-commerce include mai multe instrumente: chatbots, aplicatiile de mesagerie, chat-ul live și asistentii vocali – voice assistants.

Iata cateva statistici care sa te ajute sa intelegi mai bine importanta acestui nou tip de comunicare pentru brand-ul tau – fie ca vinzi produse sau servicii, pentru ambele este la fel de important.

1. 5.27 de miliarde de utilizatori de mobil

In lume exista 5.27 miliarde de oameni care detin un smartphone si pe care il folosesc in viata de zi cu zi in diverse scopuri. Acest numar a crescut cu 2,3% fata de anul trecut. Aproximativ 92% dintre ei folosesc internetul de pe telefon.

2. 7 ore pe zi/ Peste 2 ore pe zi

Aceasta este o medie de timp pe care o persoana normala o petrece zilnic pe internet de pe diferite device-uri: telefon, laptop, tableta sau smartwatch. Asta inseamna ca brand-urile au destul timp sa se gandeasca la metode in care sa porneasca conversatii cu toti acesti oameni.

In acelasi timp, oamenii petrec o medie de 2 ore si 20 de minute pe social media pe zi . Aici includem si platformele de mesagerie ca Facebook Messenger, WhatsApp sau Telegram.

3. Peste 95% dintre utilizatori folosesc platforme de mesagerie

Majoritatea utilizatorilor de internet folosesc platforme de mesagerie luna de luna. Mai multi decat cei care folosesc platforme de stiri sau cumparaturi online. Cei mai putini – in jur de 50% – sunt cei care asculta muzica de pe internet.

4. 26% cauta produse pe social media

Daca ai un business care vinde diverse produse, este bine sa stii ca aproximativ 26% dintre userii de pe internet intra pe social media pentru a cauta produse – fie ca vorbim despre intentia de cumparare sau pentru a gasi recenzii si sfaturi care sa ii faca sa cumpere sau nu un anumit produs. 22% urmaresc brand-urile care le plac in social media si le cauta acolo produsele si sfaturile.

5. 15% dintre useri folosesc platformele de messenger sa caute brandurile

Comunicarea este cheia unei bune relatii intre business si client, iar tocmai de aceea aproximativ 15% dintre userii activi de pe internet iau legatura cu brand-ul pe o retea de socializare sau website pentru a face research despre acesta.

Astfel Facebook Messenger are un potential de audienta de 1.07 bilioane de useri. Chiar daca acest numar se refera la nivel mondial, gandeste-te cati se afla in zona ta si incearca sa profiti de interactiunea pe care poti sa o ai cu ei.

Mai mult decat atat, studiile arata ca persoanele interactioneaza mai mult cu brandurile pe platformele de mesagerie in preajma sarbatorilor.

De cele mai multe ori, potentiali clienti scriu brand-urilor pentru a le intreba de preturile pe care le practica, oferte sau alte informatii generale despre produs.

6. Varsta dicteaza modul de cumparare

Majoritatea celor care fac parte din generatia numita baby boomers – adica nascuti intre anii 1946 si 1964 – prefera sa isi rezolve problemele si sa mearga la cumparaturi offline; in timp ce peste 70% dintre cei nascuti dupa aceasta generatie functioneaza in mod opus: prefera interactiunile online, fie ca vorbim despre contacte cu business-uri sau cumparaturi diverse.

7. Frustrari pe brand-uri

Comunicarea este cheia relatiilor si ne place sa repetam asta de fiecare data cand avem ocazia sa o facem. Asta pentru ca pana si studiile demonstreaza ca o interactiune robotica sau care nu se face intr-un interval scurt de timp creaza antipatii ale oamenilor pentru brand-uri. Frustrarea nu o arata neaparat in online, ci mai degraba brand-urile ii vor pierde pe clienti neraspunzandu-le in timp util, iar acestia din urma vor vorbi cu prieteni si asa va merge vestea despre cei care nu dau informatiile cerute sau le dau cu intarziere.

Cat despre situatiile in care tu ca brand folosesti un chatbot pentru a tine legatura cu posibili clienti, atunci trebuie sa te astepti ca viteza acestuia de raspuns sa fie sub 5 secunde, altfel va interveni din nou frustrarea utilizatorului care incearca sa ia legatura cu tine si isi da seama ca in spatele ecranului nu este o persoana, ci un bot.

Cei mai multi dintre utilizatori se asteapta ca raspunsul pe care il primesc online de la un business sa fie unul dat cu atentie la ce intreaba, detaliat si, asa cum am mai spus si mai sus, intr-un timp scurt.

Toate aceste statistici deriva din studii facute de We Are Social – Digital 2021 July Global Statshot Report, Facebook Conversational Commerce Statistics, Inmar 2021 Ecommerce Report si Drift – 2020 State of Conversational Marketing.

Asadar, surse de incredere spun cat de important este c-commerce-ul si feluri in care poti profita de acesta pentru a-ti imbunatati imaginea in online si offline si pentru a crea o relatie apropiata atat cu cei care deja au cumparat de la tine, cat mai ales cu cei care sunt interesati de produsele tale si posibili viitori clienti. 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net