Afla care sunt serialele in care se contureaza o tendinta spre rasism

0
563
house-md
house-md

Cercetatorii din Statelu Unite au analizat comportamentul nonverbal manifestat fata de personajele de diferite rase in serialele de televiziune, analizand apoi ce influenta au secventele din aceste seriale asupra prejudecatilor telespectatorilor.

O echipa de cercetatori a selectat secvente din 11 seriale Tv de mare succes, cu personaje importante, atat de culoare, cat si caucaziene. Astfel, in fiecare dintre aceste secvente cercetatorii  au ascuns imaginea unuia dintre personaje, pentru a-i ascunde rasa, au oprit sonorul si au solicitate din partea voluntarilor participanti la acest studiu sa spuna daca personajul ascuns era vazut de celelalte personaje intr-o maniera negativa sau una pozitiva.

Filme care nu identifica rasism

Grupul de cercetatori a observat ca in 9 din cele 11 seeriale selectate: Friday Night Lights, CSI, House M.D., CSI: Miami, Scrubs, Greek, Heroes, Reno 911! Si Grey`s Anatomy- telespectatorii au apreciat ca limbajul nonverbal si expresiile faciale ale actorilor erau mai putin favorabile atunci cand se adresau unei persoane de culoare. Singurele seriale, din acest studiu, in care nu a fost identificata aceasta tendinta spre rasism au fost Bones si Rob and Big.

Ulterior, cercetatorii au aratat unui grup nou de participanti, care nu aveau habar ca studiul avea in vedere problematica raselor, secventele din toate aceste seriale, cu imaginile neprelucrate. Dupa vizionarea acestor secvente, in care personajele de culoare erau tratate mai putin favorabil decat cele caucaziene, atitudinea constienta a subiectilor in ceea ce priveste rasele nu s-a schimbat. Cu toate acestea, au fost insa, mai tentati sa asocieze personajele caucaziene cu cu cuvinte pozitive si pe cele de culoare cu cuvinte negative.

Modul in care sunt tratate personajele de culoare pe micul ecrann ar putea afecta, atat la nivel constient cat si incostient atitudinea telespectatorilor in raport cu diferitele rase.

Intrucat, in aceste seriale TV, favorizarea sau defavorizarea anumitor personaje este una neintentionata, psihologii sugereaza ca, simpla constientizare a acestei situatii ar putea ajuta actorii si regizorii sa neutralizezee situatia si sa o foloseasca cu un scop pozitiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here